Snaga volonterizma na Mostar Summer Festu

MSF

Snaga volonterizma na Mostar Summer Festu

03 Mar 2023 No Comment 393 Views

Mostar Summer Fest u organizaciji Udruge za promicanje urbane kulture u HNŽ-u muzikom kao univerzalnim jezikom ujedinjuje sve ljude pozitivnih vibracija na ovom području, potiče ih na veći društveni angažman i na neophodnost vlastite aktivacije za dobrobit društva u cjelini.

Festival koji je nastao iz društvenog aktivizma mladih entuzijasta, već 10 godina potiče volonterizam, a volonterima omogućava stjecanje praktičnog iskustva organizacije događaja u profesionalnom i prijateljskom okruženju.

Tijekom Mostar Summer Festa Udruga za promicanje urbane kulture u HNŽ-u provela je volonterski program za mlade tijekom kojeg je 50 mladih imalo priliku unaprijediti vlastite kapacitete i razviti posebne vještine u području event managementa, kulturnog i festivalskog turizma kao i razne soft vještine. Smatramo kako će navedeno iskustvo sigurno unaprijediti njihove vještine, osnažiti njihovo samopouzdanje, te povećati mogućnost zaposlenja i pomoći im na budućim projektima i radnom mjestu.

Volonteri su pokretačka snaga Mostar Summer Festa, te je volonterski program važan dio festivala od prvog izdanja jer osim što povezuje mlade aktiviste željne promjene i društveno-korisnog rada, daje im “vjetar u leđa” i omogućuje im da steknu znanja i iskustva. Osnaživanjem mladih koji doprinose festivalu, zajedničkim snagama doprinosi se razvoju kulturnog sektora stvarajući temelje za razvoj novih generacija radnika u kulturnom sektoru.

Udruga za promicanje urbane kulture u HNŽ-u provela je i istraživanje kojim je ostvaren uvid u trenutno stanje i perspektive volonterizma među mladima kao sredstva za unaprjeđenje njihovog statusa u društvu. Rezultati istraživanja ukazali su na nedovoljan volonterski angažman među mladima s jedne strane, te pozitivnu korelaciju između volonterskog angažmana mladih i njihovog kasnijeg profesionalnog razvoja. Volonterski program i istraživanje provedeno je uz potporu Federalnog ministarstva kulture i sporta, u okviru Transfera za mlade.

Rezultate možemo protumačiti i kao poziv i potrebu da mladima treba omogućiti i ponuditi više različitih opcija za volontiranje u području njihovog interesovanja. Naš zadatak kao društva u cjelini jeste kreirati mogućnosti prenošenja znanja i vještina na mlade ljude jer time ulažemo u zajedničko bolje i sunčanije sutra.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *